Projects / Luifel Rubenshuis

Luifel Rubenshuis - 12.014

Opdracht

Volledige opdracht structuur en structuur.

Onderwerp

De glazen luifel is ontworpen ter bescherming van de authentieke beeldhouwwerken aan de voorzijde van de door Rubens ontworpen portiek in zijn woning en atelier in Antwerpen. In het kader van dit project zijn zowel de portiek als het tuinpaviljoen gerestaureerd. Als beschermende maatregel tegen steenerosie en vervuiling is besloten de portiek te beschermen met een glazen luifel.

Bijzonderheden

Het glas is volledig zelfdragend en kraagt 2,7 m ver uit. Op deze manier is een secundaire structuur vermeden en is het zicht op de portiek niet verstoord. Op de luifel is een roestvast stalen koker geplaatst waarin het glas is ingeklemd. Deze koker is gevuld met loodplaten om voldoende tegengewicht te bieden. Hierdoor was het niet nodig ankers te plaatsen in het authentiek gedeelte van de portiek.

Onderscheidingen

Europa Nostra Award 2020

  • MAAT_WERK

  • Stad Antwerpen

  • Antwerpen, België

  • 20 m2

  • 800000 € excl. BTW

  • Uitgevoerd
  • Ans Brys