Projects / Learning & Innovation Center

Learning & Innovation Center - 17.007

Opdracht

Volledige stabiliteitsstudie.

Onderwerp

Het bijzondere en nieuwe gebouwenprogramma zal beiden universiteiten ULB / VUB die zich op dezelfde campus situeren, verbinden. Het LIC zal een motor voor ontmoeting en samenwerking belichamen voor beide universiteiten en hun beider internationale context. De site die nu als een achterkant aanvoelt, moet een levendig hart van de campus worden. Het gebouw is een compacte, maar ruimtelijke en opengewerkte stapeling van auditoria, leeromgevingen, formele- en informele vergaderplekken, ateliers, bibliotheek en kantoren.

Bijzonderheden

Een rotonde voor het gebouw verbindt alle zachte circulatiestromen, legt relaties tussen het interieur en het exterieur van het gebouw. Het is opgenomen in een landschappelijke plan. Het verdiepte plein in de rotonde wordt een cafetariaterras. De wanden van het plein zijn als een amfitheater uitgewerkt en nodigen uit tot rust en ontspanning. Het gebouw is energieneutraal. De structuur van het gebouw bestaat uit vloerplaten in gewapend beton en gemengde staal-beton kolommen om hun sectie te beperken. Er zijn twee strikt gescheiden zones in het gebouw. Een eerste zone met geribde vloeren met grote overspanningen. Ze hebben een dubbele hoogte om alle circulatie in het gebouw toe te laten. Een tweede zone omvat verschillende lokalen (bibliotheek, werkruimten, kantoren) waar extra kolommen in het gebouw de overspanningen beperken zodat balkloze paddestoelvloeren kunnen toegepast worden. Daarnaast zijn er passerelles in gewapend beton om het nieuwe gebouw met de universiteiten te verbinden.

  • Atelier 229 - EVR Architecten

  • Beliris-Directie Vervoerinfrastructuur

  • Brussel, België

  • 14000000 € excl. BTW

  • In studie
  • EVR Architecten