Projects / Renovatie en restauratie van het Oud Gerechtshof Antwerpen.

Renovatie en restauratie van het Oud Gerechtshof Antwerpen. - 16.007

Opdracht

Volledige stabiliteitsopdracht.

Onderwerp

Het Oud Gerechtshof op de Britse Lei in Antwerpen wordt gerenoveerd om de overige diensten van justitie die niet in het nieuwe gerechtsgebouw opgenomen werden in te kunnen samenbrengen. De renovatie/restauratie wordt geleid door een team gevormd rond HUB architecten bijgestaan door Origin en Bureau Bouwtechniek. Het ontwerp tracht de leesbaarheid van het oorspronkelijk plan en circulatieschema in ere te herstellen, en tegelijkertijd de functionaliteit van het gebouw tot de huidige standaarden op te tillen. De meest opvallende verandering is ongetwijfeld het opnieuw openmaken van de oude binnentuin. Wegens plaatsgebrek werd die tuin in de jaren 30 overkoepeld en kreeg de griffie er onderdak.

Bijzonderheden

De stabiliteitsopdracht omvat, naast de verschillende interventies binnen twee stalen buitenpaviljoenen. De eerste is gelegen aan de Stockmansstraat. Het fungeert als sas voor cellenwagens en is helemaal gesloten. De andere is een interpretatie van het peristylium in een nieuw opengemaakte binnenkoer.

  • HUB, Origin, Bureau Bouwtechniek, Optimit, FPC, RCR, Daidalos Peutz,

  • Regie der Gebouwen, Cel Justitie (FOD)

  • Antwerpen, België

  • 22500 m2

  • In studie
  • HUB