Projects / Dak paviljoen Frans Masereel Centrum

Dak paviljoen Frans Masereel Centrum - 18.013

Opdracht

Uitvoeringsstudie van een houten dakgebinte.

Onderwerp

Het atelier met tentoonstellingsruimte is een annex aan het reeds bestaande centrum. Het nieuwe paviljoen is een internationale ontmoetings- en experimenteerruimte voor kunstenaars, onderzoekers en grafici. De vorm is gebaseerd op een uitgesneden conische koepel om zowel binnenruimtes en een tuin te maken. De muren van het gebouw zijn in beton en glas, het dak is volledig in hout.

Bijzonderheden

Het houten dakgebinte is een riciproke structuur. Vijfentwintig niveaus van réciprociteit zijn uitgewerkt om de oppervlakte van het gebouw te bedekken. De structuur kenmerkt zich door een grote complexiteit waarbij elk stuk uniek is en het geheel van alle onderdelen beïnvloed. Dit zette ons er toe aan om een eindige elementen model uit te werkten. Het liet ons toe om een optimalisatie van de dimensionering te maken die rekening houdt met de exacte rol van elk element in de globale resistentie van het gebouw.

  • LIST - Hideyuki Nakayama Architects

  • Vlaamse Overheid

  • Kasterlee, Belgium

  • 360 m2

  • 430000 € excl. BTW

  • In uitvoering
  • LIST-photographie Alain Potignon