Projects / Canopy House Rubens

Canopy House Rubens - 12.014

Program

Complete mission for architectural and structural design.

Concept

The glass canopy is designed to protect the authentic front porch sculptures designed by Rubens for his home and studio in Antwerp. As part of this project, both the porch and the garden pavilion were restored. To ensure the protection against stone erosion and pollution, it was decided to protect the porch with a glass canopy.

Specific features

The glass is fully self-supporting and protrudes the total 2.7 m width of the structure. In this way, no secondary structure disrupts the view of the porch. A stainless-steel tube is placed on the canopy in which the glass is clamped. This tube is filled with lead plates to provide sufficient counterweight, thus, avoid anchors in the authentic part of the porch.

  • MAAT_WERK

  • City of Antwerp

  • Antwerp, Belgium

  • 20 m2

  • 800000 € Vat Excl.

  • Completed
  • Ans Brys